fbpx ...

книги

„Бохемска София: Духът на стария град“ съдържа 30 истории за бележити писатели и поети, журналисти и издатели, художници и скулптори, артисти и общественици, които записват името си със златни букви в българската история. Книгата ще ви пренесе в годините между Освобождението и Втората световна война, когато градът се превръща в модерна европейска столица.

„Бохемска София: Истории от жълтите павета“ съдържа 35 разказа за най-пищния и динамичен период от историята на столицата, белязан от събития, формирали духа и визията ѝ такива, каквито ги познаваме днес. Книгата е пътуване през един от най-пъстрите и ключови периоди в историята не само на столицата, но и на цялата страна от началото на миналия век.

УСЛУГИ

Виктор Топалов - Пешеходни обиколки

Частни събития

Нашият екип предлага образователни събития по заявка - пешеходни или виртуални обиколки, лекции и обучения или др. културни дейности.

Авторски материали

Ние можем да създадем текстови и аудио-визуални материали на историческа тематика за Вашия уебсайт или печатно издание.

Изследване и проучване

Предоставяме професионално консултантиране на писмени материали - статии, сценарии или книги на историческа тематика.

Нашите публикувани материали

Статии в „Програмата“

Поредица от исторически статии в безплатния културен гайд

Статии и интервюта в BUILT.BG

Поредица от статии и интервюта в специализирана медия за строителство и архитектура

Документални филми

Четири кратки документални филма за историята на София

Подкаст „Бохемска София разказва“

Единственият подкаст, посветен на историята на София

ЗА НАС

Страницата Бохемска София е създадена в края на 2019 г. и се занимава със съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на София от периода между Освобождението и Втората световна война.
 
Нашите книги „Бохемска София: Истории от жълтите павета“ (2021) и „Бохемска София: Духът на стария град“ (2022) на изд. Orange Books съдържат биографични разкази за видни личности от културния и обществения живот на София от края на XIX и първата половина на XX век.
 

Работим в сътрудничество с културния гайд Програмата и специализирания сайт за строителство и архитектура Built.bg. Участвахме в реализирането на събитието за градска култура „НДК е soSofia“ със създаване на информационни исторически текстове в сътрудничество с организацията soSofia. 

През 2021 и 2022 г. заснехме на три кратки научно-популярни филма по поръчка на Столична община, район „Оборище“ – „В сърцето на стария град“„Старите сгради в район „Оборище“ и „Прочутите жители на район „Оборище“. През есента на 2022 г. написахме сценария на филма „Стара София оживява: Писателското кафене“, в който се представя историята на най-емблематичното заведение в стара София със съвременни техники за 3D визуализация, приложени от Box Studio.
 
Освен това, поддържаме подкаст с онлайн интервюта „Бохемска София разказва“, поредицата с радио предавания в БНР – радио София „Софийски разкази“ и ежемесечната авторската рубрика „Софийски истории“ в „Радиотуристи“ по Classic FM.

Свържете се с нас

Бихте искали да работим заедно? Изпратете ни съобщение във Facebook или ни напишете имейл на bohemskasofia@gmail.com.
Очакваме Ви!

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.