fbpx ...

Кои сме ние

Нашата мисия

Бохемска София е дигитална платформа за популяризиране на културното наследство на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Ние създаваме образователни материали и организираме културни събития. 

Дейността ни започва на 28 декември 2019 г. със създаването на едноименна страница. Към днешна дата нашият екип получава подкрепата на повече от 40 000 последователи в социалните мрежи, обединени от любовта си към историята на столицата.

Визия

Ние предоставяме достоверна историческа информация за културния живот в стара София по достъпен и увлекателен начин пред широка аудитория от местни хора и гости на града.

Вярваме, че вълнуващите истории и любопитните факти, които споделяме, ще допринесат за пълноценното разбиране на обществените отношения в столицата в края на XIX век и първата половина на XX век, когато България изживява своя културен разцвет.

Цели

НАШИЯТ ЕКИП

Запознайте се с постоянния екип на организацията.

Виктор Топалов

Създател и управител

Виктор се занимава се с изследването на историята на София от лятото на 2016 г. Той е автор на книгата „Бохемска София: Духът на стария град“ и съавтор и съставител на „Бохемска София: Истории от жълтите павета“. Роден е в София през 1994 година, учи в 22 СУ „Георги С. Раковски“ и 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Никол Вълчева

Водач и автор

Никол работи като PR специалист в сферата на сценичните изкуства. Тя е съавтор на книгата „Бохемска София. Истории от жълтите павета“ и автор на рубриката „Софийските театри“. Води пешеходните обиколки „Кварталът на артистите“, по време на които разказва любопитни факти от живота на някои от най-знаменитите актьори от първите години на българския театър в столицата. През 2022 г. завършва „Връзки с обществеността“ в Нов български университет, където учи и „Българистика“. През следващата година се дипломира като магистър в специалност „Публична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Йордан Георгиев

Водач

Йордан работи като учител по история в Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия. Той е дипломиран археолог от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и лицензиран екскурзовод с английски език с номер на лиценза E-01337, издаден на 11.06.2019. Йордан води обиколките „Римска София“, „Софийските старини“, „София преди Освобождението“ и частните пешеходни обиколки на английски език.

Александър Кръстев

Видео специалист

Александър е експерт в създаването и обработването на дългоформатно видео съдържание. Той е режисьор, оператор и монтажист на филмите от документалната поредица Старият район Оборище – „Старите сгради в район „Оборище“ (2021), „Прочутите жители на район „Оборище“ (2021) и „В сърцето на стария град“ (2022). Пред 2021 г. работи с Виктор Топалов при създаването на филма Звездата на София, който разказва историята на Статуята на София от скулптора Георги Чапкънов. Придобива образованието си в Peterborough Regional Collage и Hull School of Art and Design във Великобритания и Нов български университет. 

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.