fbpx ...

НАШИТЕ ПРОЕКТИ

Литература

Книги

Нашият екип стои зад написването на книгите „Бохемска София: Истории от жълтите павета“ от 2021 г. и „Бохемска София: Духът на стария град“ от 2022 г., издадени от Orange Books.

„Бохемска София: Истории от жълтите павета“

Книгата съдържа 35 истории за най-пищния и динамичен период от историята на столицата, белязан от събития, формирали духа и визията ѝ такива, каквито ги познаваме днес. В тези увлекателни и обогатени с десетки снимки разкази за София ще се запознаете в детайли с много познати и не толкова познати аспекти на столичния живот. Автори: Ани Пунчева, Виктор Топалов, Наталия Бекярова, Никол Вълчева и Станислав Колев. Редактор: Десислава Желева.

„Бохемска София: Духът на стария град“

Книгата съдържа 30 истории за бележити писатели и поети, журналисти и издатели, художници и скулптори, артисти и общественици, които записват името си със златни букви в българската история. Книгата ще Ви пренесе в годините между Освобождението и Втората световна война, когато градът се превръща в модерна европейска столица. Автор: Виктор Топалов. Редактор: Румяна Пашалийска.

„Кварталът на писателите“. Пътеводител на „Бохемска София“

Книгата включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях ще откриете десетки домове и временни квартири на известни писатели, редакции на значими вестници и списания, както и емблематични бохемски заведения, събирали не един или двама прочути творци.

Изложби

„София в минало време“

Първата фотографска изложба, организирана от Централни хали в партньорство с Бохемска София. Експозицията „София в минало време“ съдържа 15 кадъра, заснети от фотографа Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.

Пешеходни обиколки

АВТОРСКИ Тематични разходки

От 2019 г. насам нашият екип е организирал и провел повече от 150 пешеходни обиколки. През 2024 г. ще провеждаме 3 от тях.

Кварталът на писателите

Опознайте единствения литературен квартал в София, заключен между булевардите „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“ и улиците „Граф Игнатиев“ и „Алабин“. Тук са разположени домовете на някои от най-известните български писатели от края на XIX и началото на XX век.

Кварталът на артистите

Опознайте единствения театрален квартал в София, заключен между булевардите „Христо Смирненски“ и „Драган Цанков“ и улиците „Борова гора“ и „Добри Войников“. Тук са разположени домовете на някои от най-известните български артисти от края на XIX и началото на XX век.

Кварталът на художниците

Опознайте единствения художествен квартал в София, заключен между булевардите „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улиците „Шести септември“ и „Генерал Гурко“. Тук са разположени домовете и ателиетата на някои от най-известните български художници и скулптори от края на XIX и началото на XX век.

Беседи

Образователни лекции

Нашата организация е създател на поредицата „Човекът зад твореца“ и партньор на Historical Routes Sofia в поредицата „Архикултурни разкази“.

Човекът зад твореца

По време на събитията гостите научават любопитни подробности за популярни хора на изкуството чрез спомените на техните съвременници.Беседите представят живота на българските творци в столицата в края на XIX и първата половина на XX век.

Архикултурни разкази

Беседите включват множество факти, които пренасят посетителите в годините между Освобождението и края на Втората световна война. В този период град София се превръща в истинска европейска столица. По време на събитията се представят някои от най-изящните сгради в столицата, както и хората на културата, свързани с тях.

Пътеписи

Бохемска софия пътува

През октомври 2023 г. нашият екип посещава различни български градове, за да представи връзката между тях и София. По време на пътуванията Виктор Топалов гостува на музеи, галерии и други културни институции, за да представи историите, разказни от местните изследователи. Пътеписите се публикуват в нашата Facebook страница. Проектът се осъществява в партньорство с адвокатска кантора PPG Lawyers.

Варна (видео)

През юни посетихме морската столица, за да се потопим в нейния дух! Включихме се в пешеходна обиколка с Християн Облаков от Съюз на екскурзоводите в България, посетихме музея „Нова история на Варна“ и се „разровихме“ в историята на града с Varna Heritage!

Пловдив (видео)

Ден след националния празник посетихме Пловдив в търсене на местата, свързани с живота и делото на Иван Вазов в града! Решихме да Ви представим нашите открития във видео формат, за да Ви потопим духа на този древен и вечен град!

Поморие

В края на месец септември посетихме Поморие. Целта на това пътешествие до морския град бе посещение на местния исторически музей в търсене на информация, свързана с поета Пейо Яворов. Ето какво научихме в Поморие, благодарение на г-жа Любка Николова – уредник на музея.

Стара Загора

През октомври посетихме Стара Загора – град на липи, поети и... красиви жени! Това научихме от Ива Духтева от екипа на Visit Stara Zagora. Тя беше наш екскурзовод на поетична разходка из улиците на града, а Валя Сотирова ни показа къщата музей на Гео Милев.

Свищов

През ноември посетихме Свищов. Това бе пътуване, което очаквахме от 2022 г., когато се запознахме с Анатолия Тодорова – уредник на местния исторически музей. Радостни сме, че най-сетне успяхме да се докоснем до родния дом на Алеко Константинов и да усетим духа на този културен град!

Русе

В края на 2023 г. екипът ни посети град Русе! Имахме възможността да се включим в пешеходна обиколка с Мирослав Димитров – активист и председател на организацията „Градоред“, която работи за популяризирането на богатата история на Русе като център на иновациите, търговията и изкуството в България.

Филми

Документални филми

Нашата организация е създател на поредицата Човекът зад твореца и партньор на Historical Routes Sofia в поредицата Архикултурни разкази.

В сърцето на стария град

Филмът разказва за живота в столицата от края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Филмът е дело на Александър Кръстев (режисьор, оператор и монтаж) и Виктор Топалов (сценарист и актьор). В заснемането на филма участват още Бояна Йорданова (асистент) и Борис Атанасов (актьор). 

Прочутите жители на район Оборище

Потопете се в духа на стара София с филма „Прочутите жители на район „Оборище“. В него ще научите любопитни факти и истории за някои от най-бележитите личности, живели на територията на района. Сред тях са писателят Алеко Константинов, художникът Владимир Димитров – Майстора, папа Йоан XXIII и архитектът Никола Лазаров.

Старите сгради в район Оборище

Филмът е създаден в подкрепа на инициативата на ръководството на район Оборище за запазване на недвижимите културни паметници и автентичния дух на старата градска част на София.

Стара София оживява

Потопете се в духа на стара София с историята на сладкарница „Цар Освободител“, наричана още „Писателското кафене“. Виктор Топалов от Бохемска София ще Ви разкаже любопитни факти за най-емблематичното литературно и духовно средище на столицата от първата половина на XX-ти век. Предаването е съпроводено с жестов превод на Борис Бъндев.

По следите на Пейо Яворов в София

Пилотните късометражни документални филми „По следите на Иван Вазов в София“, с подзаглавие „Рицарят на българския дух” и „По следите на Пейо Яворов в София“ –„Четирите изстрела”, проследяват и маркират отделни теми и сюжети от жизненото и творческото битие на тeзи големи майстори на българското художествено слово, белязали с житейските си отпечатъци нашата столица и до днес.

По следите на Иван Вазов в София

Документалните филми „По следите на Иван Вазов в София“, с подзаглавие „Рицарят на българския дух”  и „По следите на Пейо Яворов в София“ –„Четирите изстрела”, проследяват и маркират отделни теми и сюжети от жизненото и творческото битие на тeзи големи майстори на българското художествено слово, белязали с житейските си отпечатъци  нашата столица и до днес.

Театър

Театрални представления

Текстове от книгите „Бохемска София: Истории от жълтите павета“ и „Бохемска София: Духът на стария град“ бяха превърнати в постановки като част от проекта Streaming Generations в рамките на XVIII-ото издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община и от Националния културен календар.

Радио София

По разказите: „Асен Овчаров“, „Площад Славейков“, „Зевзеците“ от „Бохемска София. Том I“ и „Кафене „България“, „За бирата и шкембето с любов от стара София“, „Шантани и кабарета“ и „Софийски легенди“ от „Бохемска София. Том II“ от Виктор Топалов и Наталия Бекярова.

Режисьор: Ана Батева 
Участват: Александра Койчева, Констанин Николов.

Душата ми е стон

По разказа: „Пейо Яворов и Лора Каравелова. „Душата ми е стон…“ от „Бохемска София: Духът на стария град“ от Виктор Топалов и част от сцена от „Нирвана“ от Константин Илиев 

Режисьор: Надя Панчева
Участват: Александра Лашкова, Владимир Солаков, Екатерина Лазаревска, Марин Апостолов
Музикално оформление: Василена Кънева

Тихият двор не съществува

По разказа: Димчо Дебелянов. „Помниш ли, помниш ли тихия двор…“ от „Бохемска София: Духът на стария град“ от Виктор Топалов.

Режисьор: Николай Йорданов
Участват: Кристиян Негалов, Мартин Емануилов, Николай Николаев, Светлозар Начев

Интервюта

Радио и подкаст

„Бохемска София“ реализира два формата на образователни аудио предавания - рубрика по БНР - София и собствен подкаст.

Софийски разкази

На 1 април 2023 г. започна излъчването на рубриката „Софийски разкази“ – съвместна продукция на Бохемска София и БНР – София. Рубриката е част от предаването „Легендите на София“ и се излъчва всяка събота между 14 и 15 ч.

Бохемска София разказва

Подкастът „Бохемска София разказва“ представя историята на столицата в годините между Освобождението и Втората световна война с участието на доказани специалисти по темата.

Статии

писмени материали

Прочетете някои от нашите исторически статии, публикувани в дигитални и печатни издания.

НДК e #soSofia

Поредица от исторически текстове за историята на Национален дворец на културата.

PROGRAMATA

Поредица от исторически текстове в безплатния културен гайд PROGRAMATA.

BUILT.BG

Поредица от исторически текстове в специализиран сайт за строителство и архитектура.

НАШ ДОМ

Поредица от исторически текстове за най-старото българско списание за интериорен дизайн.

Дигитални книги

„София в детска люлка (Състояние, спомени и преживелици)“ от Петър Завоев

В това фототипно издание един от първите български журналисти споделя своите впечатления от младата столица от края на XIX и началото на XX век. Сред историите, разказани в книгата, са тези за първия превоз на пътници в електрическия трамвай в София, личните преживявания на автора в кафенетата „Панах“, „Дюшеш“ и прочутото Арменско кафене, „кръщаването“ на Овча купел, играта на комар в града, случки от софийските пазари и др. Книгата достига до Вас благодарение на г-жа Наталия Минкова, внучка на Петър Завоев, която представя безплатно творбата на своя дядо. Благодарим от сърце на Юлиана Георгиева, която спонсорира дигитализирането на ценния ръкопис.

Иновации

Тихият град

Проектът реализира три пешеходни обиколки на София и видео обучение по жестов език, насочени към глухи деца и възрастни. Поредицата позволи на десетки хора да обогатят своята обща култура, свързана с историята на българската столица, по достъпен начин – със синхронен превод на жестов език. Проектът се изпълнява от фондация „Форум за устойчиво развитие „ФОКУС“ и е финансиран от Столична програма „Социални иновации“.

Пешеходни обиколки

В проекта са включени три пешеходни обиколки с жестов превод, видео обучение, както и PR и рекламни дейности. Две от разходките ще бъдат с отворен достъп за хора от всички възрасти, а едно събитие е предвидено за деца, които посещават „Академия за глухи деца „Анди и Ая“. В пешеходните обиколки ще вземат участие и обучаващи се на жестов език. Това ще им даде възможност да обогатят своя речник и да приложат уменията си сред глухи хора от различни възрастови групи.

Обучение по жестов език

Обучението представлява едночасов видео клип, в който Борис Бъндев преподава основите на българския жестов език. Думите обхващат теми като история, литература, изкуство и бохемския живот – всичко, което прави София толкова уникална и вълнуваща за един истински софиянец! Материалът е публикуван в каналите на партньорските организации и е достъпен за всеки желаещ без заплащане.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.