...

кварталът на писателите

Идеята

Опознайте единствения литературен квартал в София, заключен между булевардите „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“ и улиците „Граф Игнатиев“ и „Алабин“. Тук са разположени домовете на някои от най-известните български писатели от края на XIX и началото на XX век.

обектите

Освен множество писателски домове, в „Кварталът на писателите“ се намират и редакциите на прочути литературни издания като списанията „Мисъл“ и „Златорог“ и вестниците „Литературен глас“ и „Развигор“. Към любопитните обекти в карето можем да добавим известните печатници на Стефан Стайков, Янко Ковачев и „Хемус“, Домът на изкуствата и печата, книжарницата на шопския апостол Никола Крушкин – Чолака и фотографското ателие на Иван Карастоянов. Не трябва да пропускаме и кръчмите „Балкан“, „При Спас“ и „Дивите петли“.

Първа част

Нашата традиционна пешеходната обиколка е разделена на две части.

Първата част от разходката започва от паметника на Патриарх Евтимий на едноименния площад и включва домовете на Димчо Дебелянов, Константин Константинов, д-р Кръстьо Кръстев, Тодор Влайков, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Алеко Константинов, Кирил Христов, Елисавета Багряна, Яна Язова, Мара Белчева и Петко и Пенчо Славейкови. Маршрутът завършва на пл. „Славейков“.

Втора част

Нашата традиционна пешеходната обиколка е разделена на две части.

Втората част от разходката започва от паметника на Петко и Пенчо Славейкови на пл. „Славейков“ и включва домовете на Атанас Далчев, Дора Габе и Боян Пенев, д-р Цветан Радославов, Михалаки Георгиев, Теодор Траянов, Мара Белчева, Пейо Яворов, Иван Вазов, Владимир Василев, Гео Милев, Димитър Подвързачов (с наематели Димчо Дебелянов, Йордан Йовков и Николай Лилиев) и Фани Попова-Мутафова. Маршрутът завършва пред храма „Свети вмчк. Георги Победоносец” до Петте кьошета.

планът

През цялата година любителите на литературата ще могат да се включат в нашите пешеходни обиколки, както и в специализирани образователни беседи. Всички те ще допринесат за обособяването на този литературен квартал чрез споделяне на достоверни истории за живота и делото на майсторите на българското слово между Освобождението и Втората световна война.

ЦЕЛТА

Вярваме, че информацията от „Кварталът на писателите“ може да послужи като допълнение към материала, който се изучава в училище и е добре известен на всеки културен българин. Убедени сме, че познаването на творците в личен план може да допринесе за по-доброто възприемане на техните произведения. Именно на територията на „Кварталът на писателите“ Иван Вазов завършва романа „Под игото“, а Елин Пелин завършва повестта „Гераците“. Тук Пейо Крачолов се сдобива с псевдонима „Яворов“, а на границата на карето се намира „тихият двор с белоцветните вишни“ от стихотворението на Димчо Дебелянов. Нашият проект се стреми да популяризира тези и още повече от 100 локации, свързани с литературното минало на България.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.