fbpx ...

Бохемска София пътува: Русе

В партньорство с адвокатска кантора PPG Lawyers. Фотограф: Магдалена Митева.

В края на 2023 г. екипът ни посети град Русе! Имахме възможността да се включим в пешеходна обиколка с Мирослав Димитров – активист и председател на организацията „Градоред“, която работи за популяризирането на богатата история на Русе като център на иновациите, търговията и изкуството в България. Ето какво научихме от тази вълнуваща беседа в „Града на първите неща“!

Срещнахме се с Мирослав пред Паметника на свободата в центъра на Русе. Той ни посрещна с подарък – карта на града с информация за множество обекти, които всеки турист може да се посети. Останахме впечатлени от красивия дизайн на картата, а текстът в нея е наличен на български и английски езици.

Паметникът на свободата е проектиран от италианския скулптор Арнолдо Дзоки и е открит тържествено на 11 август 1909 г. Главният надпис върху него гласи „На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1876 – 1877 г.“ Любопитен факт е, че същият скулптор сътворява и проекта за паметника на Цар Освободител пред историческата сграда на Народното събрание в София.

Паметникът на свободата

Обиколката започна със сградата на първото застрахователно дружество у нас – „България“. Изящната триетажна сграда се намира на ул. „Александровска“ №30. Тя е построена през 1898 г. по проект на архитект Едуард Винтер и под ръководството на архитект Удо Риабау. В последното десетилетия на  XIX век застрахователното дело в Русе се развива предимно от румънското дружество „Дачия“, но през 1891 година видните русенци Панайот Попов, Георги Теодосиев, Иван Чорапчиев и Стефан Симеонов, учредяват първото българско застрахователно дружество „България“. В следващите години фирмата открива представителствата от Цариград през Атина, Берлин, Амстердам, Париж,  Лондон и дори в Чикаго. Днес сградата е в лош вид, но екипът на Градоред се е погрижил да съхрани красивата фасада във виртуалния свят с дигитална възстановка.

Българско застрахователно дружество „България“

По-надолу по ул. „Александровска“ откриваме търговска сграда със сива фасада, построена на мястото на старата бирария „Фишер“.  Заведението е създадено през 1880 година от чешкия музикант Йозеф Фишер, който пристига в Русе заедно със семейството си и отваря бирария тук, в махалата „Голям Варош“. По-късно сградата е закупена от софиянци и е преустроена във второто русенско кино, наречено „Аполо“. Старото здание е разрушено през 2009 г. но оживява в дигиталната възстановка на „Градоред“.

През цялата обиколка се натъквахме на табелки с QR кодове, поставени върху фасадите на сградите. Установихме, че те отвеждат към сайта на „Градоред“, в който са публикувани десетки полезни статии, разказващи за историята на тези емблематични русенски архитектурни шедьоври. Освен това, в сайта са достъпни няколко тематични маршрута, обекти от които комбинирахме на нашата разходка с Мирослав.

По-нататък ул. „Александровска“ ни очарова с банката на братя Бурови, построена през 1912 г. по проект на унгарския архитект Янович, сградата на Русенското мюфтийство от началото на XX век, проектирана от главния архитект на Русе в онези години – Тодор Петров, сградата на братя Бъклови, известни в миналото с вноса на известни марки шевни машини и велосипеди, Балканската банка и банката на братя Симеонови.

Изглед към банката на братя Симеонови

Достигнахме градината „Княз Александър I Батенберг“, която е заобиколена от няколко красиви сгради. Най-голямо впечатление ни направи Търговско-индустриалната камара – първата българска търговска камара, основана в Русе през 1890 г. с председател Панайот Попов, индустриалец и кмет на града (1893-1894). Строежът на сградата започва на 14 април 1914 г. и е завършен през 1916 г. Проектът на Търговско-индустриалната камара е на арх. Никола Лазаров, когото познаваме добре от работата му в столицата. През 1954 г. в зданието е настанена Регионална библиотека – Русе „Любен Каравелов“.

Търговско-индустриалната камара (дн. Регионална библиотека – Русе)

На площада откриваме и сградата на Общинското управление, която е позната като „Първата голяма обществена сграда в новата българска държава“. Изградена през 1882 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Годината на строителството е отбелязана с римски цифри върху фасадата, заедно с името на княз Александър І. През 2007 г. сградата е преустроена в Регионален исторически музей – Русе.

Общинското управление (дн. Регионален исторически музей – Русе)

Третото архитектурно бижу около градината е сградата на бившата мъжка гимназия „Княз Борис“ (днес „Христо Ботев“). Тя е построена през 1894 – 1898 г. по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Попов. Гимназията има класическа форма, симетричен правоъгълен корпус, затворен вътрешен двор, директно осветление на стаи и коридори. Състои се от партер, първи етаж, както и сутерен под цялата сграда, където е било централното отопление с калорифери за топъл въздух, вградени в стените.

Мъжка гимназия „Княз Борис“ (дн. СУ „Христо Ботев“)

Продължихме нашето пътешествие с разходка „по кея“, както е наречен този маршрут от екипа на „Градоред“. Докато ни показваше старите русенски къщи и първата българска железопътна гара, Мирослав ни сподели своето виждане за развитието на културния живот в неговия роден град. Усилията на екипа на „Градоред“ са насочени към популяризирането на историята на Русе сред местните хора, учениците и туристите. Самият Мирослав участва в редица граждански инициативи, които променят облика на града с дейности като почистване за градински площи, организиране на доброволчески кампании за хора в нужда, както и коледен базар с културна програма екипно и съвместно със сдружение „Съграждани“. Ние искрено адмирираме неговата дейност и приноса на неговите колеги и съмишленици!

Изглед от Русе

Двучасовата обиколка завърши отново до Паметника на свободата на площада пред Съдебната палата. Тръгнахме си от Русе с приятни впечатления от архитектурата и историята на този великолепен град, но и с надежда за неговото бъдеще, заради хора като Мирослав Димитров. Научете повече за неговата дейност на уебсайта на „Градоред“.

За нашите партньори: PPG Lawyers е европейска бутиковa кантора, специализирана в консултирането по регулаторни въпроси. Научете повече в уебсайта на кантората.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.