fbpx ...

Театър „Възраждане“

Тази седмица ще ви разкажем за най-малкия театър в столицата, а именно Общински културен институт Театър „Възраждане“, който се помещава в сградата на Столичната библиотека на пл. Славейков 4 от 1994 г.

Първият Театър „Възраждане“ се намирал в Стария хан на площад „Македония“, където негов директор е Никола Петков. По-късно драматургът Андрей Калудов основава Студиен литературен театър „Възраждане“, който се намира в сградата на кръстовището на бул. „Ал. Стамболийски“ и бул. „Константин Величков“.

Макар да има едва 30-годишна история, Театър „Възраждане“ сериозно допринася за развитието на театралното изкуство в България.

Драматургът и писател Недялко Йорданов, чийто пиеси се играят из цялата страна и който става режисьор във „Възраждане“ благодарение на познанството си с Андрей Калудов, гордо споделя, че това бил единственият театър, който се е осмелявал „да бъде остро актуален“ през първите години на демокрацията, макар това да създавало проблеми с политическата власт. Той поема театъра, когато в него има само трима актьори, един от които е Тодор Колев.

По това време театърът е собственост на Общината, поради което различни политици и управници често се намесват в ръководството му, съкращават актьори и подстрекават медиите да не дават гласност на Йорданов. Всичко това оказва влияние и за кратко театърът губи публиката си.

През сцената на Театър „Възраждане“, който разполага с една-единствена камерна зала, в която има 100 седящи места, са минали много български артисти от поколенията. Сред тях се нареждат имената на Христо Мутафчиев, Стоянка Мутафова, Георги Златарев, Маргарита Дупаринова, Кева Апостолова и други.

Постановката „Ало, ало“, която е представена за пръв път на сцената на театъра през 2010 г. и чийто режисьор е настоящият директор Роберт Янакиев, днес е най-хитовата пиеса, която се играе театъра. Любопитен факт е, че е била написана преди да се създаде сценарият за филма, който бързо се превръща в един от най-продаваните сериали в света.

Автор на рубриката „Софийските театри“ е Никол Вълчева.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.