fbpx ...

Дяволът в София

Знаете ли историята на първия български фантастичен филм?

През 1921 г. артистът Васил Гендов взима огромен заем в размер на 8 000 лв., за да осъществи своята идея, а именно да заснеме първият голям български филм в 6 части и дължина на лентата – почти 2000 метра.

За целта уговаря среща с богатия търговец на спиртни напитки Петър Сотиров, баща на артиста Георги Сотиров. На срещата Гендов обещава на богаташа голямо бъдеще и важна роля във филма за неговия син. Така успява да получи дългоочаквания заем и се заема със заснемането на „Дяволът в София“. Обещанието е спазено.


Както казва самият Гендов:

„Снимките на този филм приковаха вниманието на софиянци. За тях беше наистина интересно да видят Дявола по софийските улици или спокойно да се движи по покривите на къщите, прелитайкиот едно място на друго. Нашата публика като че ли беше вече подготвена да гледа филмирането по улиците и не само че не ни пречеше, но и съдействаше с каквото може, като, разбира се, не липсваха и такива, които в желанието си да бъдат снимани, се изпречваха пред обектива на апарата.“

Екипът често е получавал покани за почерпки в къщите, където била поставяна камерата. Често се стигало и до обяд, като най-пищният такъв бил в дома на индустриалеца Гинев, който предложил на гостите си всичко от черен хайвер до шампанско.

Филмът „Дяволът в София“ е първият български филм, заснет в София, копиран и оцветен във Виена. Също така, това е първата българска лента, показана на европейски екран, а именно „в едно квартално кино в полза на студентско дружество „Балкан“ в австрийската столица.

Какъв е сюжетът ли? От скука дяволът решава да дойде в София. Първоначално е отхвърлен от обществото, но след като започва да използва своята машинка за пари, става част от столичния елит. Забърква се в неприятности и софийски мошеник му открадва машинката. Останал без средства, дяволът отново се озовава на улицата. Осъзнавайки порочността на обществото, се връща обратно в пъкъла, заричайки се никога повече да не стъпи в София.

Повече за българското кино можете да научите на нашата виртуална обиколка „София и киното“ на 26.08 от 19 ч. Билети може да закупите оттук.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.