fbpx ...

Макетът на старата Българска търговска банка

Наскоро публикувахме кадър на старата Българска търговска банка на днешния пл. „Джузепе Гарибалди“. Тогава с нас се свърза г-жа Валя Рамаданова – снаха на скулптора Петър Рамаданов (1895-1972). Тя ни сподели следното:

„Скулптурните композиции и барелефи, които допълват елегантния вид да сградата, са дело на скулптора Петър Рамаданов. В допълнение Ви изпращам и една много, много стара фотография, на която може да се види макет на сградата и творческия колектив (може би архитектите Георги Фингов, Димо Ничев и Георги Апостолов). За съжаление, не мога да назова със сигурност всички присъстващи на снимката, но седналият на преден план е споменатият Петър Рамаданов.“

В продължение на нашия разговор, г-жа Рамаданова допълни:

„Бях омъжена за неговия син, който, за съжаление, вече не е между нас, за да сподели спомените за баща си. Също за съжаление, аз не познавах Петър Рамаданов, който е починал доста време преди да започне връзка ми със сина му. Информацията ми се позовава на спомените на неговата съпруга и сина му, останала от дългите ни разговори.

Сведенията за П. Рамаданов за периода преди 1924 г. – годината, в която заминава за Италия, за да продължи обучението си в Академията за изящни изкуства в Рим, е доста оскъдна, но безспорно може да се каже, че е бил част от „бохемската София“. В неговото ателие на бул. „Цар Освободител“ чести гости са били неговите близки приятели Николай Райнов, Асен Златаров, Гео Милев, Андрей Николов…. Следва един дълъг период на „митарстване“ – от Рим и Венеция, през Париж и Лазурния бряг до завръщането в България през 1956 г.

Допълнителна информация за живота и делото на Петър Рамаданов бихте могли да получите и от видния скулптор Георги Чапкънов, който е бил негов ученик в художествената гимназия. Те са били много близки и приятелството им е продължило до смъртта на Рамаданов. От Чапа знам, че са споделяли интересни подробности от живота си.

Очаквайте още любопитни факти и истории, предадени от г-жа Валя Рамаданова, в бъдеща публикация. А сега се насладете отново на безценната снимка!

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.